Make Equals ordförande Ida Östensson har under de senaste dagarna mottagit hundratals berättelser om vuxna mäns övergrepp på unga tjejer. ”Kärlek har ingen ålder”, ”Du är så mogen för din ålder”, ”Tjejer mognar tidigare och därför är det inte konstigt att de är ihop med äldre män” – detta är bara några av de normaliserande citaten som återkommit från omgivningen. Gemensamt för berättelserna är omvärldens normalisering och passivitet.
Vi vet att det kan vara svårt att lägga sig i. Men här har vi alla ett ansvar. I projektet #allierad jobbar vi med att ta fram verktyg för den som vill agera mot sånt som den själv inte drabbas av. Vi kan alla alliera oss för #byxmyndigabarn, barn och andra som vi tror lever i ojämlika maktrelationer som de kan fara illa av. Exempelvis kan vi fråga hur det är om någon verkar ledsen. Vi kan ta hjälp av andra så som lärare, rektor, polis, socialtjänst eller tjej- kvinnojour, om vi tror något är fel. Vi kan på olika sätt ingripa, direkt eller i efterhand, när vi ser något hända som inte är okey. Våra tipslistor ger fler exempel på hur vi kan vara allierade.
Telefonnummer och webbsidor som kan vara bra att ha till hands:
Polisen
Anmäla brott eller tipsa, ring 114 14
Larmnummer vid pågående brott och fara, ring 112
Tjejjouren.se
Här finns landets 60 tjejjourer och deras kontaktuppgifter samlade.
Kvinnofridslinjen 020-50 50 50
Eftersom det är ett 020-nummer är samtalet kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen
Bakgrund
De senaste dagarna har strålkastarljuset riktats mot unga tjejers särskilda utsatthet. Unga tjejer berättar att de får ont vid samlag, har sår i underlivet och skuldkänslor för att de inte sade stopp. Fler tjejer än någonsin uppger i 2020 års Stockholmsenkät att de tvingats till sex. Nyheten att en känd manlig artist som närmade sig 30-årsåldern haft en relation med ett 15-årigt fan och hur den maktutövningen sett ut har lett till att många berättelser om vuxna män som utnyttjar unga tjejer – med en tyngdpunkt på omgivningens tystnad.