Alliering handlar om att göra

Formgiven bild med texten “Alliering” samt projekt #Allierads logotyp i form av två knutna nävar formade till ett hjärta.

Hur är man bäst allierad med rörelser eller personer som utsätts för förtryck, våld och diskriminering? En aktuell fråga. Ska man backa, vara tyst och bara lyssna eller ska man höja rösten och använda sitt privilegium för att sätta strålkastarljuset på den aktuella frågan? Det finns inte ett enkelt svar här.

Vi menar att alliering handlar om att göra. Vi tror att rättighetskamper kräver allierade syskon för att nå i mål. Men vi tror också att var sak har sin tid. För att en person utan egen erfarenhet ska kunna alliera sig behövs kunskap och förståelse för hur makt fungerar. För att rörelser ska byggas på rätt premisser behöver personer med tolkningsföreträde sätta agendan.

Vi tror och hoppas att det som händer i USA just nu är starten på något stort. En global rörelse som kommer att pågå längre än några veckor. Vi tror därför att vi just nu bör fokusera på svartas röster, svartas vittnesmål och svartas problemformuleringar. Vi tror att vara allierad just nu handlar om att ta in vad som händer. Att sluta upp bakom de initiativ som tas och lyssna aktivt. Snart kommer en tid för allierade att höja rösten och agera. Att ställa politiska krav, säga ifrån, lyfta frågor om rasism i alla rum – att se till att den här frågan inte ebbar ut när media gått vidare till nya saker att rapportera om.

Så, vilka röster lyssnar ni på just nu? Vilkas berättelser och perspektiv får vi inte missa? Låt oss hjälpas åt att samla dessa. 

Tre tips från oss:

  • Följ @chasinggarza, @opalayo och @tamikadmallory
    på instagram för att få liveuppdateringar om Black lives matter och situationen i USA just nu.
  • Lyssna på alla talare på manifestationen igår: https://youtu.be/nEGTbsAF6KU
  • Lyssna på podden Raseriet – både det senaste avsnittet “Ring inte polisen” och kommande avsnitt där Jonathan Rollins och Amat Levin gästar. Finns på Spotify.
Publicerat 2020-06-03