Almedalen

Sedan 2017 är Almedalen inte längre världens största demokratiska mötesplats. Demokratiska röster har tystats efter beslut att ge nazister tillåtelse att delta. Ingen har kunnat undgå deras närvaro – men för många fick det avgörande konsekvenser. Människor som helt enkelt inte kan vara på Almedalsveckan i år. Röster som tystas. Almedalen 2019 är året då vi måste börja alliera oss på riktigt. Både med dem som inte kan åka. Men även med dem som trots tidigare års erfarenheter av våld, hot och hat ändå åker men som – på grund av att de är nazisternas måltavlor – är rädda.

Vad kan du göra?

Du kan lyfta deras röster på dina sociala medier, i paneler, i samtal på mingel och i tal. Var helst du befinner dig. Inled ditt framförande med texten ovan. Och om det finns tid: säg att du vill dela ett citat från en av dessa röster. Här nedan finns det fyra röster att välja från.

“Almedalen det kallas för världens största demokratiska mötesplats. Jag ställer mig frågande vad vi anser är demokrati när inte alla röster kan, får eller vågar bli hörda. Förra året hade jag förmånen att vara med och vet av egen erfarenhet vad de innebär med NMR:s närvaro. Den otrygghet det skapade på flera plan. I år avstår jag på grund av vad den otryggheten innebar för mig. Men jag hoppas ändå att min röst blir hörd. För vi behöver prata om demokrati och demokrati för alla. Inte bara för vissa.” 
– Nora Bavey, Grundare och VD UniTech

“Förra året när jag gick runt själv i Almedalen med min vita käpp, som visar att jag har en synnedsättning, kommer det fram en nazist vid min sida och viskar i mitt öra. Han viskar: ‘Passa på att gå runt medan du kan. När NMR kommer till makten kommer du inte kunna det’. Att det här tillåts ske gör mig både rädd, ledsen och förbannad. För även om jag vetat om nazisternas hat mot personer med funktionsnedsättning så gav detta mig en helt ny dimension av vilken otrygg plats Almedalen faktiskt är för oss som är nazisternas måltavlor.”
– Linus Forsberg, ordförande Riksorganisationen Unga med Synnedsättning

“Föreställ dig att du väntar på en vän. Sedan sms:ar den här vännen: ‘Jag har precis blivit slagen av en NMR-person’. Vad tänker du då? Hur känns det i kroppen? Jag tänkte: var är hon och hur fort behöver jag springa för att göra någonting? Jag kände oro, skräck och en ilska. Det här var Almedalen förra året, 2018. En plats där nazism, rasism, islamofobi och homofobi öppet proklamerades, öppet talades om på torg.” 
– Farida Al-Abani, partiledare Feministisk initiativ

“Förra året blev jag nedslagen av en nazist under Almedalsveckan för att jag bar på en regnbågsflagga. Det hat och hot som NRM visar med våld är helt oacceptabelt. Det hindrar människor från att delta i det offentliga samtalet. Det här har gett mig en helt ny förståelse för hur otrygg Almedalen är som plats – för människor som bryter mot normen och för oss som arbetar för att vidga den. Jag tvekade länge på om jag skulle vilja åka till Almedalen i år, men nu har jag bestämt mig för att göra det. Jag vill inte låta mig tystas. Jag är rädd och jag har vidtagit flera försiktighetsåtgärder för årets närvaro. 
– Camilla Wagner, VD Klara K & grundare Management by Kerstin

Även om du inte känner att Almedalen är en otrygg plats för dig finns det säkerligen personer i din verksamhet som gör det. Ligg steget före och skapa rutiner för trygghet och säkerhet – det är ett bra sätt att alliera sig med dom av oss som inte känner oss trygga.

Till dig som arbetsgivare:

  • Utse en samlingsplats om något skulle hända.
  • Be din personal/dina kollegor att kolla upp vilka de känner som är i Almedalen.
  • Skapa en – eller uppmana folk att skapa en – gemensam tråd på what’s app där ni kan skriva för att 1. Få sällskap och 2. Varna om en vet var nazisterna befinner sig.
  • Se till att ha en uppdaterad ICE-lista med kontaktuppgifter till närmaste anhöriga ifall något skulle hända samt gör så de går att nå även om din mobil är låst. Här kan du läsa hur en gör för iPhone och här hur en gör för Samsung.
  • Informera dina medarbetare som ska ingå i andra verksamheters arrangemang om listan till arrangörer. Alternativt ta själv kontakt med arrangörerna och ge dem informationen.
  • Kolla med polisen hur deras säkerhetsplan under Almedalen ser ut samt vart ni ska vända er om ni upplever hot.
  • Ta fram säkerhetsrutiner för ert boende, var noga med vilka ni släpper in.
  • Skicka listan ”Till dig som privatperson” till dina anställda.

Till dig som privatperson:

  • Gå alltid tillsammans med minst en person.
  • Om du måste gå ensam: prata i telefon och beskriv hur långt bort du är och var du befinner dig.
  • Dela era scheman med varandra så det alltid är någon som vet var en annan befinner sig.
  • Ni som bor tillsammans – se till att kolla av var era rumskompisar är när ni ska ta er hem på kvällen. Hör av er till varandra.
  • Saker som är bra att alltid ha i väskan: laglig självförsvarsspray, powerbanks till mobiler, first aid kit (om något skulle ske direkt).
  • Konfrontera aldrig nazister, kontakta polis och försök få hjälp från folk omkring dig.
  • Kolla med arrangörerna, där du ska delta, vilket säkerhetstänk de har. Be dem ha trygghetsvärdar på eventet.
  • Om någon inleder en hätsk diskussion, försök att prata lugnt och se till att någon bevittnar samtalet. Säg gärna ”När du gör så, så skrämmer det mig”, för att tydliggöra situationen för den andra och dig själv. Varningstecken när det är läge för dig att lämna är om personen börjar stamma eller tar ett kliv närmare dig.

Till dig som arrangör:

  • Informera alla om nödutgångar, utse en person som ansvarar för säkerhet samt trygghetsvärdar under själva evenemanget (och berätta vem/vilka det är för besökare).
  • Ha ett samtal med panelisterna inför panelen – så att det finns ett tänk på hur de ska kommunicera ifall de känner att det finns en hotbild, t ex ett diskret tecken.
  • Bevaka omgivningen – håll koll på nödutgångar samt föremål i din närhet som kan skydda dig vid eventuellt angrepp, t ex knivattack eller skottlossning.

Vid akuta lägen:

  • Ring alltid 112 vid akuta situationer. 114 14 vid mindre akuta situationer.
  • Se till att den utsatta personen får hjälp.
  • Påkalla uppmärksamhet så att fler ser vad som händer.
  • Om personen som utsätts redan får hjälp och om polis är tillkallad: dokumentera det som händer, försök dokumentera själva brottet om det går, t ex hets mot folkgrupp.

Vi har självklart varit i kontakt med RFSL angående denna kampanj, och de uppskattar alla solidariska initiativ. Vi vet att det finns flera initiativ för alliering under Almedalsveckan – vilket är fantastiskt! Några av de vi känner till förutom #allierad är #enstolförrfsl, #paxaplats och #tillsallalyssnar.