Som allierad på släktmiddagen

Formgiven bild med fem personer runt ett matbord. Allierad-loggan med två knutna nävar som bildar ett hjärta. Text "Så kan du vara en allierad på släktmiddagen".
Så kan du vara en allierad på släktmiddagen

En #allierad släkting är inte rädd för dålig stämning utan är i stället medveten om sina privilegier och använder använder dem för att förändra ojämlikhet. Kommer du att träffa din släkt nu i helgerna? Som allierad på släktmiddagen kan du:

Formgiven bild med två personer. Den ena i tomteluva på huvudet, en julgran på sin tröja, skinka, prinskorvar och köttbullar på sin tallrik och ett vinglas framför sig. Den andra med blomsterkrans i håret, Allierad-loggan på sin tröja, spagetti på sin tallrik och ett dricksglas framför sig. Text "Vara öppen för förändring och välkomna olika traditioner".
Vara öppen för förändring och välkomna olika traditioner
 • Vara öppen för förändring och välkomna olika traditioner
  Bara för att det är viktigt för dig att äta kött, dricka alkohol eller ta en bild till sociala medier innebär det inte att det är viktigt för alla. Fråga alla hur de vill ha det och respektera de som gör på ett annat sätt än du gör.
Formgiven bidl av en hand som håller en smartphone med en lista med rubrik Svar på tal. Text "Förbereda svar på tal".
Förbereda svar på tal
 • Förbereda svar på tal
  Vet du att vissa känsliga ämnen alltid brukar lyftas på släktmiddagen? Se till att förbereda svar på tal och kolla upp eventuell fakta inför. Då är det mycket lättare att säga emot när situationen väl uppstår.
Formgiven bild med pratbubblor i olika färger, innehållande olika symboler som frågetecken, utropstecken, punkter. Text "Säga ifrån (på olika sätt)".
Säga ifrån på olika sätt
 • Säga ifrån genom att ställa frågor eller byta samtalsämne
  Om en släkting säger något kränkande – ställ motfrågor. Hur menar du? Hur tänker du nu? Vad var det som var roligt med det där skämtet? Ibland kan det till och med vara mer effektivt att bara byta samtalsämne än att gå in i en diskussion.
Formgiven bild med två personer vid ett matbord, den ena har lagt armen om den andra, två pratbubblor (med frågetecken respektive utropstecken). Text "Stötta den som säger ifrån".
Stötta den som säger ifrån
 • Stötta den som säger ifrån
  Att säga ifrån kräver mod och är ofta ganska jobbigt. Om någon säger ifrån eller markerar mot ett kränkande beteende – se till att vara den första som stämmer in eller ger stöd.
Formgiven bild med fyra personer stående bakom ett dukat bord. De håller varandra i händerna och alla har Allierad-logga på sina tröjor. Text "Teama upp med andra".
Teama upp med andra
 • Teama upp med andra
  Finns det någon/några som du tror tycker att det är extra jobbigt att vara med på släktmiddagen, på grund av jargonger eller hur någon släkting brukar bete sig? Prata ihop dig med den/dem innan och bestäm hur ni kan stötta varandra.
Publicerat 2019-12-20