Nyheter

Allieringsstafetten

Publicerat 2021-05-18

Nu är Allieringsstafetten över och vi vill tacka alla som gjorde stafetten och 24-timmarssändningen möjlig! Tack till vår fantastiska programledare […]

Allierad på Barnrättsdagarna

Publicerat 2020-11-24

Vi har en digital monter där alla konferensdeltagare kan ta del av information men framför allt chatta med oss eller prata live via Zoom. Välkommen!

#allierad för #byxmyndigabarn

Publicerat 2020-09-06

Make Equals ordförande Ida Östensson har under de senaste dagarna mottagit hundratals berättelser om vuxna mäns övergrepp på unga tjejer. ​Vi vet att det kan vara svårt att lägga sig i. Men här har vi alla ett ansvar. ​Vi kan alla alliera oss för #byxmyndigabarn, barn och andra som vi tror lever i ojämlika maktrelationer som de kan fara illa av.

SOMMARVÄRDAR: LÅT ALLA TA DEL AV VÅRA SOMMARPROGRAM

Publicerat 2020-07-10

“Vi har under en tid nu tagit del av berättelser av debattörer om hur personer som är döva eller hörselskadade kan följa hyllningarna, debatterna och media runt omkring, men aldrig får ta del av själva programmen. I Sverige finns ungefär 10 000 döva personer och ca 1,3 miljoner personer med nedsatt hörsel. För denna grupp är Sommar i P1 inte tillgängligt.”

Kan du göra något?

Publicerat 2020-06-25

Kan du göra något? Har du varit i en situation där du önskat att någon allierat sig med dig? Eller där du själv borde ha gjort något men inte kom på vad? Nu presenterar vi vår film "Kan du göra något?" Ett exempel bland många på hur vi gemensamt kan ta ställning mot diskriminering och för tillgänglighet.

Alliering handlar om att göra

Publicerat 2020-06-03

Hur är man bäst allierad med rörelser eller personer som utsätts för förtryck, våld och diskriminering? En aktuell fråga. Ska man backa, vara tyst och bara lyssna eller ska man höja rösten och använda sitt privilegium för att sätta strålkastarljuset på den aktuella frågan? Det finns inte ett enkelt svar här.

Alliera dig

Publicerat 2020-05-29

Nu är det din tur att ge ert allieringslöfte! Hur kan du alliera dig? I skolan, föreningen, på internet, på jobbet, på släktmiddagen eller på stan? Det kan handla om att agera och visa civilkurage, om att reagera på exkludering eller om att arbeta proaktivt och bli en samhällsförändrare! Övning ger färdighet, och ju mer vi reflekterar över vår egen roll desto större chans är det att vi tar ansvar!

Allieringslöftet

Publicerat 2020-05-28

Nu är våra ambassadörer för Allieringslöftet för denna omgång - Eva, Jonatan, Petter, Elias, Gun och PA - alla presenterade och vi är så stolta över att ha dem med i arbetet för ett jämlikt samhälle och emot diskriminering!

Allierad skolkompis

Publicerat 2020-05-27

Hösten 2019 slöt Josef Jaweds skolkompisar upp bakom honom när han fick ännu ett utvisningsbeslut trots att han bott fyra år i Sverige och byggt upp ett liv här. Hans skolkompisar samlade ihop över 50 000 kronor för att kunna ta hjälp och överklaga beslutet. Vi är stolta över att presentera en av initiativtagarna till insamlingen - Jonatan Lamy – som dagens ambassadör för ALLIERINGSLÖFTET!

Allierad kollega

Publicerat 2020-05-25

Hösten 2017 var #tystnadtagning det första branschuppropet i Sveriges #metoo-revolution. Idag är vi stolta över att presentera dagens ambassadör för ALLIERINGSLÖFTET: Eva Röse som tog initiativ till uppropet och därmed allierade sig med de tusentals kollegor som utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp!

Allierad kompis

Publicerat 2020-05-21

Petter Edler visar genom sitt engagemang i så väl äldres rättigheter som rättigheter för personer med funktionsnedsättning att han står för bredd i representation och jämlikhet. Vi är stolta över att presentera Petter som ambassadör för ALLIERINGSLÖFTET!

Allierad Facebookvän

Publicerat 2020-05-20

Elias Artur Fjellander har ett brett engagemang i flera ungdomsorganisationer och har tagit ställning mot såväl rasism och transfobi som för rätten till abort och för barns rättigheter. Vi är stolta över att presentera Elias som ambassadör för ALLIERINGSLÖFTET – en person som så tydligt bär med sig allieringstanken i allt han gör både offline och online!

Allierad chef

Publicerat 2020-05-19

Gun Schurtenberger intervjuades i tidningen Kollega 2019, med anledning av att hon gjort en drömrekrytering av en person som (förmodligen på grund av stamning) valts bort i en rad rekryteringsprocesser tidigare. I intervjun lyfte hon vikten av att se till den faktiska kompetensen när man rekryterar och vi är stolta över att ha Gun som ambassadör för ALLIERINGSLÖFTET!

Allierad släkting

Publicerat 2020-05-18

PA Wallner har varit engagerad i Stolta Föräldrar i många år, som allierad pappa till sonen Anders. Vi är stolta att presentera honom som vår första ambassadör i ALLIERINGSLÖFTET!

Alliering i Coronatider

Publicerat 2020-03-20

I tider av kris är det viktigt att vi tänker på och bryr oss om varandra. Just nu sliter många välfärdshjältar dag och natt för att samhället ska gå runt – men vi är många fler som kan bidra! Här har vi listat initiativ och vi fortsätter fylla på!

Vill du vara med på Allierads aktivisthelg 18-19 april?

Publicerat 2020-03-19

Vi letar dig som idag är engagerad eller tidigare har engagerat dig i samhällsfrågor och arbete med att motarbeta förtryck (antingen i en ideell organisation eller i någon annan form) och som vill bli en allierad aktivist.

Alliera dig med våldsutsatta

Publicerat 2020-03-18

Väldigt många kvinnor och barn kommer att bli lämnade med sin förövare i hemmet när skolor stänger, arbetsplatser uppmanar till jobb hemifrån och människor tvingas till isolering på grund av Corona-viruset. Så här kan du vara en allierad!

Alliering spelar roll

Publicerat 2020-03-17

Forskning visar att vi kan göra skillnad genom att bemöta fördomar. Detta skriver Expo om i en mycket intressant artikel som belyser vikten av alliering.

Referensgruppen har träffats

Publicerat 2020-03-06

Allierads referensgrupp har samlats igen för att diskutera alliering och hur vi tillsammans kan stå upp för varandras rättighetskamper, organisationer emellan.

Allierad testade utbildningskoncept hos Afrikagrupperna

Publicerat 2020-03-06

Vi har haft förmånen att testa det nya utbildningskonceptet med anställda hos Afrikagrupperna. Med en blandning av teori, historiska exempel, omvärldsanalys och diskussioner ägnade vi tillsammans en eftermiddag åt hur vi som individer och som organisationer kan stå upp för andras rättigheter och på så sätt hjälpas åt att driva utvecklingen framåt.

Det blir fel att tycka synd om

Publicerat 2020-01-17

Året 1979 ockuperade demonstranter trappan till Socialstyrelsen för att kräva borttagande av klassificering av homosexualitet som psykisk sjukdom. I nytillträdda generaldirektören Barbro Westerholm hittade de en allierad.

Prata med, inte om

Publicerat 2020-01-16

Statsvetaren Niklas Altermark är forskare på Lunds universitet och har en lång erfarenhet av att studera funktionshinderpolitik. Han menar att forskning och olika typer av medborgarrättsrörelser bör vara del av samma politiska kamper.

Ta det inte personligt, ta det politiskt

Publicerat 2020-01-15

Barakat Ghebrehawariat kallar sig själv för Demokratiagenten och har en lång erfarenhet av att föreläsa, ge rådgivning och utbilda om mångfald, inkludering och normkritisk kommunikation.

Eliots engagemang börjar i det lilla

Publicerat 2020-01-14

I ett allt råare samhällsklimat kämpar Läkare i Världen och dess generalsekreterare Eliot Wieslander för utsatta EU-medborgares och papperslösas rätt till vård.

Som allierad på släktmiddagen

Publicerat 2019-12-20

Kommer du att träffa din släkt nu i helgerna? En #allierad släkting är inte rädd för dålig stämning utan är i stället medveten om sina privilegier och använder använder dem för att förändra ojämlikhet.

Allierad välkomnar Flickaplattformen

Publicerat 2019-12-19

Nu förstärker vi projekt Allierad än mer och välkomnar Flickaplattformen som samarbetsorganisation.

Tips – så kan du alliera dig!

Publicerat 2019-12-17

Så kan du vara en allierad.

Allierad på mässor och som seminariearrangör

Publicerat 2019-12-17

Vi har mött besökare och andra arrangörer, samtalat med representanter för civilsamhället, myndigheter och företag.

Astrid stod på barnens sida

Publicerat 2019-12-17

Astrid Lindgren använde sitt författarskap för att stå stadigt vid barnens sida i en tid då barns rättigheter inte prioriterades i samhället.

Medborgarrättskämpe tog ställning mot Vietnamkriget

Publicerat 2019-11-08

Det var den 15e oktober 1969 som medborgarrättskämpen Fannie Lou Hamer under “Vietnam War Moratorium Rally” i Berkeley, Kalifornien höll sitt tal i protest mot Vietnamkriget. Det som gjorde Hamers tal ovanligt var inte hennes motstånd mot kriget utan sättet hon argumenterade för sin sak.

Köpte slut på ölen som motstånd mot högerextrema

Publicerat 2019-11-08

Det finns många olika sätt att alliera sig på. I juni skulle 500 nazister hålla den högerextrema festivalen “Schild und schwert” i tyska staden Ostritz. Då festivalen föll under lagen om mötesfrihet kunde den inte stoppas, men det betyder inte att samhället måste hålla sig passivt inför nazisternas sammankomst.

Boktips: Becoming an Ally

Publicerat 2019-10-30

Aktivisten Anne Bishop reder ut frågor om förtryck och visar hur den som vill använda sina privilegier till att förändra kan agera som allierad.

Öppnade skola för afroamerikanska kvinnor

Publicerat 2019-10-28

Den amerikanska läraren Prudence Crandall (född 1803) köpte den lokala flickskolan i Connecticut och öppnade en skola för afroamerikanska flickor och kvinnor. Skolan blev en inspiration över hela USA lång tid framöver.

Festivalsommar, del 2

Publicerat 2019-10-27

När nästan alla löv fallit känns sommaren långt borta. Vi återupplever den med bilder från Allierads festivalsommar.

Festivalsommar, del 1

Publicerat 2019-10-26

I mitten av juli drog Allierad till festivalen Öland Roots, inbjudna för att för att under två dagar finnas på plats och berätta om alliering och hur vi kan stå upp för varandras rättighetskamper i vardagen.

Ungas mod förändrar världen

Publicerat 2019-10-24

LSU, Sveriges Ungdomsorganisationer, bjöd i mitten av oktober in till frukostseminarium med föreläsning av Brian Palmer och efterföljande panelsamtal under rubriken "Ungas mod förändrar världen!"

Medmänskligt civilkurage då och nu

Publicerat 2019-10-23

Ett panelsamtal om medmänskligt civilkurage då och nu, inom ramen för Studio Live på Fotografiska i Stockholm, finns nu att ta del av som textad video. Samtalet ägde rum 15 oktober 2019 och arrangerades av Raoul Wallenberg Academy och Fotografiska. Vi från #allierad var på plats och lyssnade.

Podd Allierad uppmärksammad av HRF

Publicerat 2019-10-22

Hörselskadades Riksförbunds tidning Auris uppmärksammar i senaste numret Podd Allierad i en notis om poddar som transkriberas.

Avslöjade tvångssterilisering av kvinnor

Publicerat 2019-10-21

Chen Guangcheng är advokat, människorättsaktivist och blind. Med en bakgrund av att försvara personer med funktionsnedsättning och bönders rättigheter började Guangcheng i början av 2000-talet att engagera sig mot Kinas ettbarnspolitik, en lag som förbjöd familjer att skaffa fler än ett barn.

Grattis till ”våra” finalister till Diversity Index Award!

Publicerat 2019-10-11

Vi säger grattis till våra tre samarbetsorganisationer inom projekt Allierad som alla är finalister i varsin kategori till årets Diversity Index Award.

Kämpar för kvinnors rätt till vård

Publicerat 2019-10-11

Idag tillkännagavs 2019 års fredspris. En av de främsta förkämparna för kvinnors rätt till vård efter sexuella övergrepp är gynekologen Denis Mukwege som tilldelades Nobels fredspris för ett år sedan.

Präst står up för HBTQ-rättigheter

Publicerat 2019-10-10

Christopher Senyonjo är en före detta biskop som kämpar för HBTQ-rättigheter i Uganda, ett land där HBTQ-personer kan bestraffas med livstids fängelse.

Kämpar för barns rättigheter

Publicerat 2019-10-10

Shirin Ebadi var Irans första kvinnliga domare och som advokat är hon en stark röst för mänskliga rättigheter i landet. 1995 grundade hon även Association for Support of Children´s Rights, en organisation som arbetar för barns rätt.

Kyrkor försvarar Prideflaggan

Publicerat 2019-10-04

I september meddelade det SD-ledda samstyret i Sölvesborg att prideflaggan inte längre kommer att hissas vid Sölvesborgs stadshus. Redan samma dag ändrade Sölvesborgs kyrkoförsamling sitt omslagsfoto på Facebook till en bild på en prideflagga.

Tack Emelie!

Publicerat 2019-09-06

I fredags avtackades Emelie Karinsdotter som slutar på Make Equal för nytt jobb och studier.

Podd Allierad kommer snart!

Publicerat 2019-08-27

I Podd Allierad kommer vi i fem avsnitt prata om vad alliering är och vad tolkningsföreträde betyder.

Make Equal på We Are Sthlm 13-17/8 2019

Publicerat 2019-08-12

Allierad och Skärpning kommer denna vecka finnas med som utställare på Stockholms ungdomsfestival We Are Sthlm för att prata alliering, civilkurage och om hur vi kan backa varandra på internet.

Allierad nominerat till Snällast i Almedalen

Publicerat 2019-07-03

Make Equals projekt Allierad är en av fem finalister till utmärkelsen Snällast i Almedalen. Den 4 juli kl 16.15 presenteras vinnaren.

Allierad i Almedalen

Publicerat 2019-06-20

Make Equal söker efter personer och organisationer vars röster tystas på grund av NMRs närvaro i Almedalen.

Kampen för mänskliga rättigheter är gemensam

Publicerat 2019-06-20

RFSL, på bilden representerat av Carlos Diaz, anslöt vid flera tillfällen till funktionshinderrörelsens manifestation #torsdagsaktionen utanför Rosenbad för att visa sitt stöd. Kampen för mänskliga rättigheter är gemensam.

Rätten till den egna kroppen förenar

Publicerat 2019-06-20

”Det finns, tror jag, en naturlig beröringspunkt mellan människor som vill ha tillgång till fria, säkra, juridiska aborter och medlemmar i transgendergemenskapen."

Inspelning pågår

Publicerat 2019-06-04

Håll utkik efter Podd Allierad – vi spelar just nu in samtal om Alliering.

Viktigt att lära av historien

Publicerat 2019-06-04

Ett första steg i att bli fler som engagerar sig för jämlikhet är att lära av historien. Många av de […]

Förändring genom löfte om positiv publicitet

Publicerat 2019-05-31

På 50-talet vägrades Ella Fitzgerald uppträda på Hollywoods populära nattklubb Mocambo på grund av sin hudfärg.

Män blockerade gatan utanför Supreme Court i protest mot Brett Kavanaugh

Publicerat 2019-05-31

I oktober 2018 protesterade flera män utanför högsta domstolen (Supreme Court) i USA i samband med att omröstningen av domaren Brett Kavanaugh skulle äga rum.

Sida vid sida i tystnad

Publicerat 2019-05-31

Alliering kan ta sig många uttryck. Det kan vara att genom att stå tyst sida vid sida visa sitt stöd och ge utrymme till den som är utsatt eller underrepresenterad.

Gayrörelsen stöttade gruvstrejken i Storbritannien

Publicerat 2019-05-31

1984 rasade den stora gruvstrejken i Storbritannien. Kampen stod mellan gruvarbetarfacket och Thatchers högerregering.

Krav på lika lön för motspelare för att medverka

Publicerat 2019-05-31

Skådespelaren Benedict Cumberbatch, känd från roller som Marvels Dr Strange och BBCs Sherlock Holmes, kräver lika lön för sina kvinnliga […]

Mänskliga kedjor i solidaritet

Publicerat 2019-05-28

Under den egyptiska revolutionen bildade kristna en mur runt muslimer som bad på tahrir-torget.

Protester mot oljeborrning i Standing Rock

Publicerat 2019-05-28

De globala protesterna mot oljeborrning i Standing Rock ledde till att projektet sköts fram och att ursprungsfolks mänskliga rättigheter uppmärksammades. […]

Boxaren och rättvisekämpen Muhammad Ali

Publicerat 2019-05-28

"Mitt samvete tillåter mig inte att skjuta min broder eller någon mörkare person eller någon fattig, hungrig person i gyttjan åt stora, mäktiga USA” sa Muhammad Ali våren 1966.