SOMMARVÄRDAR: LÅT ALLA TA DEL AV VÅRA SOMMARPROGRAM

Foto, tidning på bord, kaffekopp, krukväxt. I tidningen rubriken "Låt även hörselskadade ta del av våra sommarprogram", tre porträttbilder av Rojda Sekersöz, Björn Natthiko Lindeblad och Therése Lindgren i blomsterkrans.

“Vi har under en tid nu tagit del av berättelser av debattörer om hur personer som är döva eller hörselskadade kan följa hyllningarna, debatterna och media runt omkring, men aldrig får ta del av själva programmen. I Sverige finns ungefär 10 000 döva personer och ca 1,3 miljoner personer med nedsatt hörsel. För denna grupp är Sommar i P1 inte tillgängligt.”

Vi tar en litet avbrott i vår semester för detta som 12 av årets sommarvärdar idag skriver i en debattartikel i DN, tillsammans med oss. Ett konkret och konstruktivt sätt att alliera sig. Berättelserna vi får höra i Sommar i P1 startar ofta stora och viktiga samtal över hela Sverige och vi tror att många som själva inte påverkas av till exempel hörselnedsättning kan föreställa sig att inte kunna ta del av de berättelserna.

Syftet med artikeln är att uppmana Sveriges Radio att själva bistå med textade och teckenspråkstolkade versioner av Sommar i P1, något som gjorts ideellt de senaste två åren efter misslyckade försök med att få Sveriges Radio att själva erbjuda tillgängliggjorda versioner. Läs hela debattartikeln i dagens DN (alla artiklar är gratis till 1 aug, glöm inte att logga in bara)!

OBS! I pappersutgåvan var rubriken ”Låt även hörselskadade ta del av våra sommarprogram”. I efterhand har hörselskadade ändrats till döva i den digitala upplagan. Vi vet inte varför och tycker det är beklagligt eftersom det blir missvisande, även många som inte är döva men har en grav hörselnedsättning är helt utestängda från radio som ej tillgängliggörs.

Publicerat 2020-07-10