Podd Allierad

Icon/symbol för vår Podd Allierad. Mörkt lila teckning, där ett hjärta samtidigt är ett huvud som har hörlurar på sig.

I fem poddavsnitt samtalar vi om alliering, om hur vi kan stå upp för varandras rättigheter. Vi reder ut begrepp som tolkningsföreträde och tar del av berättelser om människor och rörelser som allierat sig med varandra i kampen för en bättre värld. Vi får tips och råd om alliering i praktiken.

Varmt tack till våra spännande medverkanden!
Se mer information under respektive avsnitt.

Vi vill också tacka Arvsfonden som finansierar projektet, Nisse Björn och Studio Ljudbjörnen för hjälpen att spela in och klippa vår podd samt sajten Blue Dot Sessions för musiken.

Podd Allierad hittar du där poddar finns och här på Allierad.se.
Podd Allierad transkriberas och finns som text här på Allierad.se.

Ordet ”podcasting” är en sammanslagning av pod (ordagrant ”frökapsel”, men syftande på mediaspelaren Ipod) och engelskans ”broadcast” (motsvaras av svenska termen rundradiosändning, ett ord som kan avse såväl en aktivitet – ett verb – som budskapet i det utsända – ett substantiv.)

”Man ska inte skämmas för sina privilegier, men använda dem.”

Publicerat 2019-10-03

Hur kan vi göra för att bygga broar mellan olika rörelser, hjälpa varandra att både säga ifrån och att ta varandras kamper? I femte och sista avsnittet av Podd Allierad pratar vi om vikten av att våga mötas och att inte vara rädda för det som är okänt. Medverkar gör Paloma Halén Román från Maktsalongen, Liam Sallmander Tillsammans för Sverige/Fryshuset samt Yousef Lebbad och Maria Johansson från Make Equal.

”Mod smittar”

Publicerat 2019-09-26

Hur kan vi med verkliga berättelser om alliering vända uppgivenhet till hopp? Vad kan vi lära oss av nutida och historiska aktivister? Rädsla smittar, men det gör också mod. Medverkar gör Brian Palmer, socialantropolog vid Uppsala Universitet och medförfattare till boken 101 historiska hjältar, tillsammans med Emelie Karinsdotter, Make Equal.

”Var inte rädd för dålig stämning. Som allierad har du lyxen att kunna välja.”

Publicerat 2019-09-19

I tredje avsnittet av Podd Allierad diskuterar vi vad det är som får människor att agera i solidaritet med varandra och vilka förutsättningar vi behöver för att visa civilkurage. Medverkar gör psykologerna Tanja Suhinina och Björn Hedensjö samt Kristina Wicksell Bukhari, Make Equal.

”…och vilka rättigheter vi har vunnit genom envishet och kamp och genom att vara obekväma och jobbiga.”

Publicerat 2019-09-05

I andra avsnittet av Podd Allierad pratar vi bland annat om rösträttskampen och vad vi i dag kan lära av tidigare kamper. Medverkar gör Eva Bonde, Historiskan, och Maria Johansson, Make Equal.

”Som man kan jag kalla mig feminist och slåss för jämställdhet, men jag kan inte stå på torget och säga ’vi kvinnor’.”

Publicerat 2019-08-29

I första avsnittet av Podd Allierad reder vi ut begreppen alliering och tolkningsföreträde samt resonerar kring vad som krävs för att alliera sig med en annan grupp. Medverkar gör Kristina Wicksell, Maria Johansson, Yousef Lebbad och Emelie Karinsdotter, alla Make Equal.