ALLIERINGSSTAFETTEN

Mot mörklila bakgrund står ordet Allieringsstafetten!

Alliering då och nu

Medborgarrättskämpe tog ställning mot Vietnamkriget

Publicerat 2019-11-08 Fannie Lou Hamer fotad från sidan i svartvitt. Hon pratar med någon utanför bild.

Det var den 15e oktober 1969 som medborgarrättskämpen Fannie Lou Hamer under “Vietnam War Moratorium Rally” i Berkeley, Kalifornien höll sitt tal i protest mot Vietnamkriget. Det som gjorde Hamers tal ovanligt var inte hennes motstånd mot kriget utan sättet hon argumenterade för sin sak.

Gayrörelsen stöttade gruvstrejken i Storbritannien

Publicerat 2019-05-31 Fotografi på fem personer som håller upp en banderoll med texten ”Lesbians & Gays Support the Miners”.

1984 rasade den stora gruvstrejken i Storbritannien. Kampen stod mellan gruvarbetarfacket och Thatchers högerregering.

Kyrkor försvarar Prideflaggan

Publicerat 2019-10-04 Foto på en kyrkobyggnad med en vajande prideflagga inklippt framför, logga för projekt Allierad samt texter "Alliering då och nu" och "Kyrkor försvarar Prideflaggan".

I september meddelade det SD-ledda samstyret i Sölvesborg att prideflaggan inte längre kommer att hissas vid Sölvesborgs stadshus. Redan samma dag ändrade Sölvesborgs kyrkoförsamling sitt omslagsfoto på Facebook till en bild på en prideflagga.

Rätten till den egna kroppen förenar

Publicerat 2019-06-20

”Det finns, tror jag, en naturlig beröringspunkt mellan människor som vill ha tillgång till fria, säkra, juridiska aborter och medlemmar i transgendergemenskapen."

Köpte slut på ölen som motstånd mot högerextrema

Publicerat 2019-11-08 Bild på ett mindre klocktorn i klostret Sankt Marienthal. Byggnaden är vit och ljusrosa medan klocktornet är grönt. Text Allierad och Köpte slut på ölen som motstånd mot högerextrema.

Det finns många olika sätt att alliera sig på. I juni skulle 500 nazister hålla den högerextrema festivalen “Schild und schwert” i tyska staden Ostritz. Då festivalen föll under lagen om mötesfrihet kunde den inte stoppas, men det betyder inte att samhället måste hålla sig passivt inför nazisternas sammankomst.

Öppnade skola för afroamerikanska kvinnor

Publicerat 2019-10-28 En svartvit porträttmålning av Prudence Crandall som möter ens blick och ler smått.

Den amerikanska läraren Prudence Crandall (född 1803) köpte den lokala flickskolan i Connecticut och öppnade en skola för afroamerikanska flickor och kvinnor. Skolan blev en inspiration över hela USA lång tid framöver.

Förändring genom löfte om positiv publicitet

Publicerat 2019-05-31 Svartvitt fotografi av Ella Fitzgerald och Marilyn Monroe uppklädda för nattliv, sittande på främsta raden, vända mot varandra. De pratar och skrattar. Bakom dem syns övrig, blandad publik.

På 50-talet vägrades Ella Fitzgerald uppträda på Hollywoods populära nattklubb Mocambo på grund av sin hudfärg.

Avslöjade tvångssterilisering av kvinnor

Publicerat 2019-10-21 ntolkning: En bild på Chen Guangcheng i kostym, slips och mörka solglasögon. Han sitter i någon form av tv-studio. Text "Allierad då och nu", "Avslöjade tvångssterilisering av kvinnor" samt Allierads logga.

Chen Guangcheng är advokat, människorättsaktivist och blind. Med en bakgrund av att försvara personer med funktionsnedsättning och bönders rättigheter började Guangcheng i början av 2000-talet att engagera sig mot Kinas ettbarnspolitik, en lag som förbjöd familjer att skaffa fler än ett barn.

Kämpar för barns rättigheter

Publicerat 2019-10-10

Shirin Ebadi var Irans första kvinnliga domare och som advokat är hon en stark röst för mänskliga rättigheter i landet. 1995 grundade hon även Association for Support of Children´s Rights, en organisation som arbetar för barns rätt.

Män blockerade gatan utanför Supreme Court i protest mot Brett Kavanaugh

Publicerat 2019-05-31 Skärmdump från film där ett tiotal män krockar arm och står på rad på gatan utanför högsta domstolen. På bilden ligger texten “Män blockerade gatan utanför Supreme Court i protest mot Brett Kavanaugh”.

I oktober 2018 protesterade flera män utanför högsta domstolen (Supreme Court) i USA i samband med att omröstningen av domaren Brett Kavanaugh skulle äga rum.

Mänskliga kedjor i solidaritet

Publicerat 2019-05-28 Fotografi från 2015 när bildade muslimer en mänsklig kedja runt synagogan i Oslo för att protestera mot polarisering och splittring.

Under den egyptiska revolutionen bildade kristna en mur runt muslimer som bad på tahrir-torget.

Krav på lika lön för motspelare för att medverka

Publicerat 2019-05-31 Svartvitt foto. Benedict Cumberbatch, klädd i smoking, på väg från skinande vit bil, passerar reportrar.

Skådespelaren Benedict Cumberbatch, känd från roller som Marvels Dr Strange och BBCs Sherlock Holmes, kräver lika lön för sina kvinnliga […]

Präst står up för HBTQ-rättigheter

Publicerat 2019-10-10 En närbild i halvt profil föreställande en sittandes Christopher Senyonjo med en mikrofon framför sig. Bakgrunden är en grå vägg. Text "Präst står upp för HBTQ-rättigheter" samt Allierads logga och "Alliering då och nu"

Christopher Senyonjo är en före detta biskop som kämpar för HBTQ-rättigheter i Uganda, ett land där HBTQ-personer kan bestraffas med livstids fängelse.

Kampen för mänskliga rättigheter är gemensam

Publicerat 2019-06-20

RFSL, på bilden representerat av Carlos Diaz, anslöt vid flera tillfällen till funktionshinderrörelsens manifestation #torsdagsaktionen utanför Rosenbad för att visa sitt stöd. Kampen för mänskliga rättigheter är gemensam.

Astrid stod på barnens sida

Publicerat 2019-12-17

Astrid Lindgren använde sitt författarskap för att stå stadigt vid barnens sida i en tid då barns rättigheter inte prioriterades i samhället.

Kämpar för kvinnors rätt till vård

Publicerat 2019-10-11 En närbild på Denis Mukwege som bär en mörk kostym och står i en talarstol. I bakgrunden syns suddiga flaggor. Text "Kämpar för kvinnors rätt till vård", Allierads logga samt "Alliering då och nu"

Idag tillkännagavs 2019 års fredspris. En av de främsta förkämparna för kvinnors rätt till vård efter sexuella övergrepp är gynekologen Denis Mukwege som tilldelades Nobels fredspris för ett år sedan.

Protester mot oljeborrning i Standing Rock

Publicerat 2019-05-28 Foto av hundratals människor som marscherar fram på gatorna i San Francisco, som en del av protesten mot Dakota Access Pipeline.

De globala protesterna mot oljeborrning i Standing Rock ledde till att projektet sköts fram och att ursprungsfolks mänskliga rättigheter uppmärksammades. […]

Sida vid sida i tystnad

Publicerat 2019-05-31 Den stora kören fyller Oscarsgalans scen fotograferad snett uppifrån, alla är klädda i svart, grått, vitt.

Alliering kan ta sig många uttryck. Det kan vara att genom att stå tyst sida vid sida visa sitt stöd och ge utrymme till den som är utsatt eller underrepresenterad.

Boxaren och rättvisekämpen Muhammad Ali

Publicerat 2019-05-28 Foto av Muhammad Ali rakt framifrån, i förgrunden syns lite andra människor som är vända mot Ali. På bilden ligger text "Alliering nu och då Boxaren och rättvisekämpen Muhammad Ali" samt Allierads logga.

"Mitt samvete tillåter mig inte att skjuta min broder eller någon mörkare person eller någon fattig, hungrig person i gyttjan åt stora, mäktiga USA” sa Muhammad Ali våren 1966.

Nyheter

Allieringsstafetten

Publicerat 2021-05-18

Nu är Allieringsstafetten över och vi vill tacka alla som gjorde stafetten och 24-timmarssändningen möjlig! Tack till vår fantastiska programledare […]

Allierad på Barnrättsdagarna

Publicerat 2020-11-24 Formgiven bild med text "Allierad på": samt Barnrättsdagarnas logga

Vi har en digital monter där alla konferensdeltagare kan ta del av information men framför allt chatta med oss eller prata live via Zoom. Välkommen!

#allierad för #byxmyndigabarn

Publicerat 2020-09-06 Hashtag #byxmyndiga skriven i grönturkost mot svart bakgrund.

Make Equals ordförande Ida Östensson har under de senaste dagarna mottagit hundratals berättelser om vuxna mäns övergrepp på unga tjejer. ​Vi vet att det kan vara svårt att lägga sig i. Men här har vi alla ett ansvar. ​Vi kan alla alliera oss för #byxmyndigabarn, barn och andra som vi tror lever i ojämlika maktrelationer som de kan fara illa av.

SOMMARVÄRDAR: LÅT ALLA TA DEL AV VÅRA SOMMARPROGRAM

Publicerat 2020-07-10 Foto, tidning på bord, kaffekopp, krukväxt. I tidningen rubriken "Låt även hörselskadade ta del av våra sommarprogram", tre porträttbilder av Rojda Sekersöz, Björn Natthiko Lindeblad och Therése Lindgren i blomsterkrans.

“Vi har under en tid nu tagit del av berättelser av debattörer om hur personer som är döva eller hörselskadade kan följa hyllningarna, debatterna och media runt omkring, men aldrig får ta del av själva programmen. I Sverige finns ungefär 10 000 döva personer och ca 1,3 miljoner personer med nedsatt hörsel. För denna grupp är Sommar i P1 inte tillgängligt.”

Kan du göra något?

Publicerat 2020-06-25

Kan du göra något? Har du varit i en situation där du önskat att någon allierat sig med dig? Eller där du själv borde ha gjort något men inte kom på vad? Nu presenterar vi vår film "Kan du göra något?" Ett exempel bland många på hur vi gemensamt kan ta ställning mot diskriminering och för tillgänglighet.

Alliering handlar om att göra

Publicerat 2020-06-03 Formgiven bild med texten “Alliering” samt projekt #Allierads logotyp i form av två knutna nävar formade till ett hjärta.

Hur är man bäst allierad med rörelser eller personer som utsätts för förtryck, våld och diskriminering? En aktuell fråga. Ska man backa, vara tyst och bara lyssna eller ska man höja rösten och använda sitt privilegium för att sätta strålkastarljuset på den aktuella frågan? Det finns inte ett enkelt svar här.

Alliera dig

Publicerat 2020-05-29 Bård med texten “Allieringslöftet”, i hörnet liten rund ring med texten”Alliera dig” och i mitten tre silhuetter av personer.

Nu är det din tur att ge ert allieringslöfte! Hur kan du alliera dig? I skolan, föreningen, på internet, på jobbet, på släktmiddagen eller på stan? Det kan handla om att agera och visa civilkurage, om att reagera på exkludering eller om att arbeta proaktivt och bli en samhällsförändrare! Övning ger färdighet, och ju mer vi reflekterar över vår egen roll desto större chans är det att vi tar ansvar!

Allieringslöftet

Publicerat 2020-05-28 Två foton av silverberlock med texten "Alliera dig!" respektive Allierads symbol på – två knutna nävar formade till ett hjärta samt bård med texten “Allieringslöftet”.

Nu är våra ambassadörer för Allieringslöftet för denna omgång - Eva, Jonatan, Petter, Elias, Gun och PA - alla presenterade och vi är så stolta över att ha dem med i arbetet för ett jämlikt samhälle och emot diskriminering!

Allierad skolkompis

Publicerat 2020-05-27 Foto på Jonatan som håller upp ett smycke med Allierads symbol på – två knutna nävar formade till ett hjärta, liten formgiven rund ring med samma symbol samt bård med texten “Allieringslöftet”.

Hösten 2019 slöt Josef Jaweds skolkompisar upp bakom honom när han fick ännu ett utvisningsbeslut trots att han bott fyra år i Sverige och byggt upp ett liv här. Hans skolkompisar samlade ihop över 50 000 kronor för att kunna ta hjälp och överklaga beslutet. Vi är stolta över att presentera en av initiativtagarna till insamlingen - Jonatan Lamy – som dagens ambassadör för ALLIERINGSLÖFTET!

Allierad kollega

Publicerat 2020-05-25 Foto på Eva som håller upp ett smycke med Allierads symbol på – två knutna nävar formade till ett hjärta, liten formgiven rund ring med samma symbol samt bård med texten “Allieringslöftet”

Hösten 2017 var #tystnadtagning det första branschuppropet i Sveriges #metoo-revolution. Idag är vi stolta över att presentera dagens ambassadör för ALLIERINGSLÖFTET: Eva Röse som tog initiativ till uppropet och därmed allierade sig med de tusentals kollegor som utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp!

Allierad kompis

Publicerat 2020-05-21 Porträttfoto på Petter med silverhalsband runt halsen med texten “Alliera dig”, liten formgiven rund ring med samma text samt bård med texten “Allieringslöftet”.

Petter Edler visar genom sitt engagemang i så väl äldres rättigheter som rättigheter för personer med funktionsnedsättning att han står för bredd i representation och jämlikhet. Vi är stolta över att presentera Petter som ambassadör för ALLIERINGSLÖFTET!

Allierad Facebookvän

Publicerat 2020-05-20 Porträttfoto på Elias med silverhalsband runt halsen med texten “För att din kamp är min kamp”, liten formgiven rund ring med samma text samt bård med texten “Allieringslöftet”.

Elias Artur Fjellander har ett brett engagemang i flera ungdomsorganisationer och har tagit ställning mot såväl rasism och transfobi som för rätten till abort och för barns rättigheter. Vi är stolta över att presentera Elias som ambassadör för ALLIERINGSLÖFTET – en person som så tydligt bär med sig allieringstanken i allt han gör både offline och online!

Allierad chef

Publicerat 2020-05-19 Porträttfoto på Gun med silverhalsband runt halsen med texten “Make Equal”, liten formgiven rund ring med samma text samt bård med texten “Allieringslöftet”.

Gun Schurtenberger intervjuades i tidningen Kollega 2019, med anledning av att hon gjort en drömrekrytering av en person som (förmodligen på grund av stamning) valts bort i en rad rekryteringsprocesser tidigare. I intervjun lyfte hon vikten av att se till den faktiska kompetensen när man rekryterar och vi är stolta över att ha Gun som ambassadör för ALLIERINGSLÖFTET!

Allierad släkting

Publicerat 2020-05-18 Porträttfoto på PA med silverhalsband runt halsen med texten “Alliera dig!”, liten formgiven rund ring med samma text samt bord med texten “Allieringslöftet”.

PA Wallner har varit engagerad i Stolta Föräldrar i många år, som allierad pappa till sonen Anders. Vi är stolta att presentera honom som vår första ambassadör i ALLIERINGSLÖFTET!

Alliering i Coronatider

Publicerat 2020-03-20 Alliera dig i Coronatider - foto av det rödlila viruset Corona, Allierads logga med två knutna nävar som bildar ett hjärta samt en uppmaning om alliering, allt mot den ljusturkosa färg som är Make Equals

I tider av kris är det viktigt att vi tänker på och bryr oss om varandra. Just nu sliter många välfärdshjältar dag och natt för att samhället ska gå runt – men vi är många fler som kan bidra! Här har vi listat initiativ och vi fortsätter fylla på!

Vill du vara med på Allierads aktivisthelg 18-19 april?

Publicerat 2020-03-19

Vi letar dig som idag är engagerad eller tidigare har engagerat dig i samhällsfrågor och arbete med att motarbeta förtryck (antingen i en ideell organisation eller i någon annan form) och som vill bli en allierad aktivist.

Alliera dig med våldsutsatta

Publicerat 2020-03-18

Väldigt många kvinnor och barn kommer att bli lämnade med sin förövare i hemmet när skolor stänger, arbetsplatser uppmanar till jobb hemifrån och människor tvingas till isolering på grund av Corona-viruset. Så här kan du vara en allierad!

Alliering spelar roll

Publicerat 2020-03-17

Forskning visar att vi kan göra skillnad genom att bemöta fördomar. Detta skriver Expo om i en mycket intressant artikel som belyser vikten av alliering.

Referensgruppen har träffats

Publicerat 2020-03-06 Formgiven gruppbild tagen i ett konferensrum. Runt fotot en mörklila ram, på bilden "Allierads referensgrupp" skrivet i mörklila, i övre vänstra hörnet Allierads logga i mörklila och turkos - med två knutna händer som bildar ett hjärta.

Allierads referensgrupp har samlats igen för att diskutera alliering och hur vi tillsammans kan stå upp för varandras rättighetskamper, organisationer emellan.

Allierad testade utbildningskoncept hos Afrikagrupperna

Publicerat 2020-03-06 Foto på Maria och Kristina som föreläser. I förgrunden syns människor som sitter runt ett stort runt bord.

Vi har haft förmånen att testa det nya utbildningskonceptet med anställda hos Afrikagrupperna. Med en blandning av teori, historiska exempel, omvärldsanalys och diskussioner ägnade vi tillsammans en eftermiddag åt hur vi som individer och som organisationer kan stå upp för andras rättigheter och på så sätt hjälpas åt att driva utvecklingen framåt.

Det blir fel att tycka synd om

Publicerat 2020-01-17

Året 1979 ockuperade demonstranter trappan till Socialstyrelsen för att kräva borttagande av klassificering av homosexualitet som psykisk sjukdom. I nytillträdda generaldirektören Barbro Westerholm hittade de en allierad.

Prata med, inte om

Publicerat 2020-01-16

Statsvetaren Niklas Altermark är forskare på Lunds universitet och har en lång erfarenhet av att studera funktionshinderpolitik. Han menar att forskning och olika typer av medborgarrättsrörelser bör vara del av samma politiska kamper.

Ta det inte personligt, ta det politiskt

Publicerat 2020-01-15

Barakat Ghebrehawariat kallar sig själv för Demokratiagenten och har en lång erfarenhet av att föreläsa, ge rådgivning och utbilda om mångfald, inkludering och normkritisk kommunikation.

Eliots engagemang börjar i det lilla

Publicerat 2020-01-14

I ett allt råare samhällsklimat kämpar Läkare i Världen och dess generalsekreterare Eliot Wieslander för utsatta EU-medborgares och papperslösas rätt till vård.

Som allierad på släktmiddagen

Publicerat 2019-12-20

Kommer du att träffa din släkt nu i helgerna? En #allierad släkting är inte rädd för dålig stämning utan är i stället medveten om sina privilegier och använder använder dem för att förändra ojämlikhet.

Allierad välkomnar Flickaplattformen

Publicerat 2019-12-19

Nu förstärker vi projekt Allierad än mer och välkomnar Flickaplattformen som samarbetsorganisation.

Tips – så kan du alliera dig!

Publicerat 2019-12-17

Så kan du vara en allierad.

Allierad på mässor och som seminariearrangör

Publicerat 2019-12-17 Kollage med bilder från de arrangemang där vi medverkat. I övre vänstra hörnet projektets Maria och Kristina tillsammans med vår praktikant Linn, vid Delaktighetsdagen i Göteborg. I övre högra hörnet Maria, Make Equals grundare Ida Östensson, Thor Rutgersson från boken och podden Allt vi inte pratar om, Avipo samt Kristina, från scenen på MR-dagarna. I nedre vänstra hörnet vår monter med rollups samt bord med tipslistor och böcker. I nedre högra hörnet Linn, Maria och Kristina.

Vi har mött besökare och andra arrangörer, samtalat med representanter för civilsamhället, myndigheter och företag.

Boktips: Becoming an Ally

Publicerat 2019-10-30 Foto av bokens framsida, formgiven med svartvita fotografier av människor. "Becoming an Ally Breaking the Cycle of Oppression in People Third Edition Anne Bishop

Aktivisten Anne Bishop reder ut frågor om förtryck och visar hur den som vill använda sina privilegier till att förändra kan agera som allierad.

Festivalsommar, del 2

Publicerat 2019-10-27 Skärmbild ur klippet. Bilden var fem unga människor som ler och tittar in i kameran. Pratbubbla med tre punkter, i annan bubbla "Allierad & #skärpning av Make Equal"

När nästan alla löv fallit känns sommaren långt borta. Vi återupplever den med bilder från Allierads festivalsommar.

Festivalsommar, del 1

Publicerat 2019-10-26 Bildkollage med foton från Öland Roots, skogsdunge, möblerat tält, handmålad skylt "Skogsdungen, Yousef och Maria som talar i mikrofon.

I mitten av juli drog Allierad till festivalen Öland Roots, inbjudna för att för att under två dagar finnas på plats och berätta om alliering och hur vi kan stå upp för varandras rättighetskamper i vardagen.

Ungas mod förändrar världen

Publicerat 2019-10-24

LSU, Sveriges Ungdomsorganisationer, bjöd i mitten av oktober in till frukostseminarium med föreläsning av Brian Palmer och efterföljande panelsamtal under rubriken "Ungas mod förändrar världen!"

Medmänskligt civilkurage då och nu

Publicerat 2019-10-23 Moderatorn och panelen på rad på mörkblå scen.

Ett panelsamtal om medmänskligt civilkurage då och nu, inom ramen för Studio Live på Fotografiska i Stockholm, finns nu att ta del av som textad video. Samtalet ägde rum 15 oktober 2019 och arrangerades av Raoul Wallenberg Academy och Fotografiska. Vi från #allierad var på plats och lyssnade.

Podd Allierad uppmärksammad av HRF

Publicerat 2019-10-22 Omslag tidningen Auris nr 6 2019

Hörselskadades Riksförbunds tidning Auris uppmärksammar i senaste numret Podd Allierad i en notis om poddar som transkriberas.

Grattis till ”våra” finalister till Diversity Index Award!

Publicerat 2019-10-11

Vi säger grattis till våra tre samarbetsorganisationer inom projekt Allierad som alla är finalister i varsin kategori till årets Diversity Index Award.

Podd Allierad: ”Man ska inte skämmas för sina privilegier, men använda dem.”

Publicerat 2019-10-03 Avsnittsbild Illustrerat foto av de fyra medverkande, titeln samt Allierads symbol med två knutna nävar som bildar ett hjärta, hjärtat har hörlurar på sig.

Hur kan vi göra för att bygga broar mellan olika rörelser, hjälpa varandra att både säga ifrån och att ta varandras kamper? I femte och sista avsnittet av Podd Allierad pratar vi om vikten av att våga mötas och att inte vara rädda för det som är okänt. Medverkar gör Paloma Halén Román från Maktsalongen, Liam Sallmander Tillsammans för Sverige/Fryshuset samt Yousef Lebbad och Maria Johansson från Make Equal.

Podd Allierad: ”Mod smittar”

Publicerat 2019-09-26 Avsnittsbild Illustrerat foto av de två medverkande, titeln samt Allierads symbol med två knutna nävar som bildar ett hjärta, hjärtat har hörlurar på sig.

Hur kan vi med verkliga berättelser om alliering vända uppgivenhet till hopp? Vad kan vi lära oss av nutida och historiska aktivister? Rädsla smittar, men det gör också mod. Medverkar gör Brian Palmer, socialantropolog vid Uppsala Universitet och medförfattare till boken 101 historiska hjältar, tillsammans med Emelie Karinsdotter, Make Equal.

Podd Allierad: ”Var inte rädd för dålig stämning. Som allierad har du lyxen att kunna välja.”

Publicerat 2019-09-19 Avsnittsbild Illustrerat foto av de tre medverkande, titeln samt Allierads symbol med två knutna nävar som bildar ett hjärta, hjärtat har hörlurar på sig.

I tredje avsnittet av Podd Allierad diskuterar vi vad det är som får människor att agera i solidaritet med varandra och vilka förutsättningar vi behöver för att visa civilkurage. Medverkar gör psykologerna Tanja Suhinina och Björn Hedensjö samt Kristina Wicksell Bukhari, Make Equal.

Tack Emelie!

Publicerat 2019-09-06 Foto av Make Equals VD Frida bredvid Emelie, båda sitter vid ett fikabord. Mörka draperier bakom dem, sol skiner in. Mellan dem en rosa tårta.

I fredags avtackades Emelie Karinsdotter som slutar på Make Equal för nytt jobb och studier.

Podd Allierad: ”…och vilka rättigheter vi har vunnit genom envishet och kamp och genom att vara obekväma och jobbiga.”

Publicerat 2019-09-05 Avsnittsbild Illustrerat foto av de två medverkande, titeln samt Allierads symbol med två knutna nävar som bildar ett hjärta, hjärtat har hörlurar på sig.

I andra avsnittet av Podd Allierad pratar vi bland annat om rösträttskampen och vad vi i dag kan lära av tidigare kamper. Medverkar gör Eva Bonde, Historiskan, och Maria Johansson, Make Equal.

Podd Allierad: ”Som man kan jag kalla mig feminist och slåss för jämställdhet, men jag kan inte stå på torget och säga ’vi kvinnor’.”

Publicerat 2019-08-29 Avsnittsbild Illustrerat foto av de fyra medverkande, titeln samt Allierads symbol med två knutna nävar som bildar ett hjärta, hjärtat har hörlurar på sig.

I första avsnittet av Podd Allierad reder vi ut begreppen alliering och tolkningsföreträde samt resonerar kring vad som krävs för att alliera sig med en annan grupp. Medverkar gör Kristina Wicksell, Maria Johansson, Yousef Lebbad och Emelie Karinsdotter, alla Make Equal.

Podd Allierad kommer snart!

Publicerat 2019-08-27

I Podd Allierad kommer vi i fem avsnitt prata om vad alliering är och vad tolkningsföreträde betyder.

Make Equal på We Are Sthlm 13-17/8 2019

Publicerat 2019-08-12 We are Stockholms logotyp. En svart kvadrat stående på högkant. Vit text mot det svarta "We Are Sthlm 13-17/8 2019"

Allierad och Skärpning kommer denna vecka finnas med som utställare på Stockholms ungdomsfestival We Are Sthlm för att prata alliering, civilkurage och om hur vi kan backa varandra på internet.

Allierad nominerat till Snällast i Almedalen

Publicerat 2019-07-03

Make Equals projekt Allierad är en av fem finalister till utmärkelsen Snällast i Almedalen. Den 4 juli kl 16.15 presenteras vinnaren.

Allierad i Almedalen

Publicerat 2019-06-20 #allierad i Almedalen Ljusturkos bakgrund, Allierads logga med två knutna nävar som bildar ett hjärta i mörkt lila, samt texten #allierad i Almedalen

Make Equal söker efter personer och organisationer vars röster tystas på grund av NMRs närvaro i Almedalen.

Inspelning pågår

Publicerat 2019-06-04 Inomhusmiljö, lysande skylt med text Recording.

Håll utkik efter Podd Allierad – vi spelar just nu in samtal om Alliering.

Viktigt att lära av historien

Publicerat 2019-06-04 Fotografi på fem personer som håller upp en banderoll med texten ”Lesbians & Gays Support the Miners”.

Ett första steg i att bli fler som engagerar sig för jämlikhet är att lära av historien. Många av de […]